Er den manglende evidens indenfor kønsskiftebehandling af mindreårige ved at gå op for toppen af lægeverdenen? Noget tyder på det. — I forgårs offentliggjorde det hæderkronede lægevidenskabelige tidsskrift ”The British Medical Journal” (BMJ) en undersøgende artikel, som tidsskriftet selv havde taget initiativ til.

Artiklen har overskriften ”Gender dysphoria in young people is rising—and so is professional disagreement”.

I artiklen kan man læse, at de lægelige organisationer i USA støtter ”kønsbekræftende behandling” for mindreårige, hvorimod at adskillige europæiske lande – bl.a. Sverige, Finland, Frankrig og Storbritannien – har udstedt retningslinjer, som begrænser anvendelsen af hormonbehandling og kønsskiftekirurgi for børn og unge, og at man i disse lande er gået over til at anvende psykoterapi som førstevalg.

Artiklen fortæller, at der er begyndt at opstå bekymring ”over hele det ideologiske spektrum” på grund af den eksplosive stigning i antallet af mindreårige, der modtager kønsskiftebehandling, og at mange fagpersoner mener, at der bør foretages en uafhængig, systematisk og kritisk gennemgang af forskningen og praksissen på området.

Bl.a. rapporteres det, at Sveriges sundhedsmyndigheder i både 2015 og 2022 fandt evidensen for brug af kønsskiftehormoner til mindreårige ”utilstrækkelig og uafklaret”, og at de svenske behandlingsretningslinjer nu understreger vigtigheden af at holde sig for øje, at unge mennesker kan risikere at fortryde deres kønsskifte.

——————————————-

Det virkelig interessante ved artiklen, synes jeg, at et af verdens ældste og allermest anerkendte lægetidsskrifter SELV har taget initiativ til en undersøgende artikel af området (En såkaldt “BMJ Investigation”) – En artikel, der i den grad rejser tvivl om evidensen bag ”kønsbekræftende” behandling af mindreårige.

——————————————-

Man kan læse artiklen i sin fulde længde her: https://www.bmj.com/content/380/bmj.p382

——————————————————————————————

Også i PODCAST

Jeg har været gæst i Dansk Regnbueråds podcast. Emnet var kønsskifte for børnog de mange meget problematiske lag, der er i den måde, vi tackler børn og unge med identitetsforstyrrelse på i disse år.

Du kan høre podcastepisoden her:

https://regnbuerod.buzzsprout.com/2063983/11681591-lotte-ingerslev-konskamp-for-born-unge-deres-foraeldre