Video: Som 32-årig traf Peter Rødbro en fatal beslutning. Nu har han en advarsel til børn og unge …

Fra artiklen i Berlingske Tidende 18. maj:

“I december 2020 fik Peter Rødbro fjernet sine testikler. I januar 2021 blev han diagnosticeret med borderline personlighedsforstyrrelse. Nu har han et opråb til danske sundhedsmyndigheder.

Fredag den 31. marts trak Peter Rødbro bukserne ned, lagde sig hen over briksen hos sin læge i Frederikshavn og fik sprøjtet fire milliliter testosteron ind i den ene balle.

Indsprøjtningen markerede den fysiske begyndelse på en detransition – en kønslig tilbagevenden – fra kvinde til mand og er blot seneste skridt i en årelang, bizar – og mest af alt tragisk – kamp for en mands forsøg på at finde sig til rette med sin krop.

Peter Rødbro, 39 år, blev født som Brian, skiftede i 2015 køn og blev til Eva og er nu på vej til at blive Peter.

Undervejs har han fået kvindelige hormoner, groet bryster, modtaget laserbehandling, der har fjernet ansigtshårene, modtaget stemmetræning, der har givet ham en feminin klang, og mest indgribende: Fået foretaget et kirurgisk indgreb, der har efterladt ham uden testikler og pung.

Alt sammen for siden at fortryde.

»Jeg har virkelig jokket i spinaten,« opsummerer Peter Rødbro.

Som sådan er Peter Rødbros historie en anomali: Detransition – når en person fortryder kønsmodificerende kirurgi eller hormonbehandling – hører statistisk til sjældenhederne.

Alligevel rummer den, mener han selv, en klar advarsel til den stadig voksende gruppe af børn og unge – alene i 2022 blev 353 udredt – der lider af kønsdysfori, og som drømmer om hormonbehandling og kirurgiske indgreb for at forandre kroppene.

»Jeg var jo færdigudviklet. Min krop og hjerne var færdigudviklet, og jeg tog fejl. Spørgsmålet er, om børn kan træffe et oplyst valg. Kan man forstå konsekvenserne ved at skulle tage hormoner resten af livet,« spørger Peter Rødbro.

Sat på hold

Spørgsmålet er et ekko af den debat, der aktuelt finder sted i lande som USA, England, Sverige, Norge og ikke mindst Danmark i takt med, at stadig flere unge lider af kønsdysfori – når ens kønsforståelse adskiller sig fra den krop, man er født i.

I årevis har myndighederne i de forskellige lande givet de unge relativt ubesværet adgang til hormoner, der enten har bremset puberteten (stophormoner) eller fremmet det modsatte køn (krydshormoner).

De seneste år har videnskaben dog i stigende grad udfordret narrativet om, at stophormonerne er uskadelige, mens den eksplosive stigning blandt unge med kønsdysfori har fået myndighederne til at tøve med at ordinere krydshormoner, som har en varig effekt.

Som konsekvens har myndigheder i lande som Sverige og Finland gjort adgang til hormoner markant mere restriktiv, mens en kommission i Norge har givet samme anbefaling.

Også hos de danske sundhedsmyndigheder har man slået bremsen i og skærpet retningslinjerne, så adgangen til hormoner er blevet sværere og blandt andet forudsætter, at de unge allerede som børn har vist tegn på kønsubehag.”

———————————————————-

Læs hele artiklen her: https://www.berlingske.dk/samfund/som-32-aarig-traf-peter-roedbro-en-fatal-beslutning-nu-har-han-en-advarsel

Peter Rødbro fortæller om det på video her:

https://www.berlingske.dk/samfund/peter-fik-fjernet-sine-testikler-og-fortroed-nu-kommer-han-med-opraab-til

og her: