Kommentar i Berlingske Tidende om de danske mediers og det offentliges svigt af forældre til “transkønnede” teenagere

I går havde journalisten Dorte Toft en kommentar i Berlingske Tidende med følgende overskrift:

Medier og det offentlige svigter bekymrede forældre til teenagere, der vil skifte køn

Her er begyndelsen af artiklen:

“Erfaringer fra udlandet med unge, der har skiftet køn, maner til større påpasselighed, men i Danmark skildrer medier – lige fra DR til Vi Unge – fortsat kønsskiftet som lykken for den, der går den vej. Også behandlerne forsømmer at fortælle nok om begge sider, lyder det fra forældre, der går på en knivsæg for ikke at støde den unge fra sig.

I dansk presse dyrkes børns og unges kønsskifte som cool og modigt. DRs kanaler markedsfører det sådan. Vi Unge, Femina og flere andre gør det samme. Den ulykkelige eller oprørske teenagepige fortælles, at lykken venter for enden af LGBT-regnbuen – i T’et, i transkønnet. Drengen, der finder lykken i et pigenavn og de fineste prinsessekjoler, fortælles der også om.

Skabelonen ligger fast: Så ulykkelige var de før, så lykkelige blev de efter. I ryggen har journalisterne ikke blot fagfolk og translobbyister, men også kendte som for eksempel tv-værten Sofie Linde og Helle Thorning-Schmidt.

Disse velmenende aktører ser den kraftige stigning i antallet af teenpiger, der vil skifte køn, som et fremskridt – en øget frihed. Der ses ingen kobling til dokumentation af øget mistrivsel især blandt piger. Ingen eftertænksomhed, selv om der blandt unge med kønsubehag er kraftig overrepræsentation af dem, der også slås med andet – herunder med autisme, ADHD, spiseforstyrrelser, depression, selvskade og traumer efter overgreb. Uro over seksuel tiltrækning af eget køn ses også hyppigt.

Den svære pubertet

De sociale medier spiller dog en større rolle for unge. Teenageren møder på TikTok og Instagram løfter om »trans joy« af unge, der stolt fremviser friske ar efter fjernede bryster. Der tjekkes også ind hos selvsikre trans-influencers med, hvad der kan tyde på overskudsfyldte liv.

»Jeg var født i den forkerte krop, nu lever jeg mit autentiske liv«, lyder beskeden til den unge, der midt i puberteten kæmper med eget selvværd og hader egen krop.

I visse folkeskoler fortælles unge, at det er uvidenskabeligt at hævde, at der kun er to køn, når der i virkeligheden er syv eller 76 køn. I børnehaver, på skoler og efterskoler ligger pamfletter udarbejdet af Foreningen til Støtte for Transkønnede Børn (FSTB) med økonomisk støtte fra Sundhedsstyrelsen – materiale fyldt med advarsler om, at hvis ikke barnet/den unge bekræftes, er der stor risiko for selvskade og selvmord. Det samme gælder pamfletten målrettet forældre.

Og forældrene? Nogle af dem har i forvejen mange vågne nætter fyldt med angst. Beskeden, som forældre og teenager hele tiden bibringes, er: Bekræft og støt dit barn, hvis du ikke vil risikere, at det vender dig ryggen eller begår selvmord.”

De næste to overskrifter i artiklen lyder:

“Anbefales at skrotte forældrene”‘

“Graverjournalister fik ændret svensk praksis”

Og Dorte Toft nævner også denne blog. Hun skriver:

“De plagede »detransitioners« udgør en blind vinkel i det danske mediebillede. Kun i blogs som for eksempel transkoen.dk og tileftertanke.dk foldes kønsskiftenes problematiske sider ud.”

————————————————–

Tak til Dorte Toft for at påpege mediernes gigantiske svigt på dette område!

Og tak til Berlingske Tidende, fordi de bragte Dortes Tofts kommentar.

Hele artiklen kan læses her: https://www.berlingske.dk/kommentatorer/medier-og-det-offentlige-svigter-bekymrede-foraeldre-til-teenagere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*