Danmarks børnekønsskifteklinik indrømmer nu, at der ingen evidens er for behandlingen, at de ikke følger op på den, og at de ikke aner, hvor mange der har fortrudt … — Den gode nyhed er, at de for alvor er begyndt at blive i tvivl!

Citat fra Jyllands-Postens artikel fra i forgårs:

“Mette Ewers Haahr, der er børnepsykiater og overlæge på Sexologisk Klinik (…) forklarer, at lægerne i Danmark i lighed med andre lande som Sverige, England og Finland gennem det seneste år er blevet mere påpasselige med at give kønshormon til børn.

»Det skyldes blandt andet mangel på evidens for behandlingens effekt, og at flere unge har valgt at detransitionere tilbage til deres oprindelige køn og har fortrudt deres beslutning, siger Mette Ewers Haahr og tilføjer, at Sexologisk Klinik dog ikke kender til det præcise antal.

På grund af ressourcemangel har klinikken ikke haft mulighed for at følge op på de børn og unge, der har været igennem, og som kan bidrage med viden om behandlingens effekt. Det efterlader børnepsykiatere og læger i et etisk dilemma, hvor det kan have konsekvenser både at behandle og ikke at behandle den unge:

»Vores problem lige nu er, at vi er blevet mere påpasselige, og vi behandler færre, men om det er det rigtige at gøre, det ved vi heller ikke. Det ikke at behandle er jo heller ikke en neutral beslutning. Det skaber også lidelse.«

Gennem samtaler skal børnepsykiaterne vurdere, om det enkelte barn kan have gavn af kønshormonbehandling ud fra viden om, hvornår kønsubehaget startede, hvordan det kommer til udtryk og en afdækning af, om kønsubehaget hænger sammen med sociale faktorer og psykologiske mekanismer, eller om de er uafhængige. 

»Men det er ikke en nem opgave at sidde med en 12-, 13- eller 14-årig og finde ud af disse ting. Vi kan godt stille diagnosen transkønnethed, men om det er stabilt resten af vedkommendes liv, eller om det er udtryk for at tackle nogle andre problemer på, det kan vi på ingen måde give en garanti på,« siger Mette Ewers Haahr.”

Citatet er herfra:
https://jyllands-posten.dk/kultur/ECE15104613/jeg-ville-saa-gerne-vaere-en-pige-det-foeltes-rigtigt-dengang/

————————————

Læs endelig Dansk Regnbueråds knivskarpe indlæg om Mette Ewers Haahrs nye udmelding – her: https://www.danskregnbueraad.dk/nyt/sexologisk-klinik-indrmmer-vi-har-ingen-evidens-for-at-knsskiftebehandling-til-brn-virker

Og tak til Dansk Regnbueråd for linket!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*