Juridisk kønsskifte for børn og unge er ikke vedtaget ved lov, men det viser sig at være sket alligevel

Dette indlæg om juridisk kønsskifte for børn og unge blev bragt på Facebook, den 23. december 2023. Skribenten, journalist Dorte Toft, har givet sin accept af, at det gengives her.

Juridisk kønsskifte for børn og unge er ikke vedtaget ved lov, men det viser sig at være sket. Foreløbig har en 11-årig dreng, der føler sig som pige, fået juridisk kønsskifte, lige som to piger (15 og 17 år), der identificerer sig som drenge, har fået det.

Det fremgår af webstedet Transviden – https://www.transviden.dk/fstb-20231222/ – af et indlæg skrevet af Helge Sune Nymand, bredt kendt som far til transpigen Eva – portrætteret flittigt i danske medier, heriblandt i en DR-serie. Nymand står i spidsen for den lille organisation Foreningen til støtte for transkønnede børn.

At den transaktivistiske forening trods sin lidenhed er magtfuld fremgår blandt andet af den store ukritiske opbakning i pressen, samt af de tre børns kønsskifte.

Nymand havde tidligere, i august, i Altinget – https://www.altinget.dk/etik/artikel/forening-om-koensskifte-sag-stater-har-ikke-ret-til-at-naegte-et-menneske-dets-egen-identitet – bebudet det under overskriften “Forening om kønsskifte-sag: Stater har ikke ret til at nægte et menneske dets egen identitet”. Hans indlæg blev indledt således: “At CPR-administrationen nu vil behandle ansøgninger om nyt cpr-nummer fra personer under 18 i stedet for at afvise dem per automatik, er en nyhed, der blev modtaget med stor jubel i mange hjem.”

At skifte køn juridisk er et led i, hvad der kaldes den sociale transition. Jævnfør viden fra UK – den såkaldte Cass-rapport fra Tavistock-klinikken – den skandaleramte centrale kønsskifteklinik for børn og unge under 18) vides der ikke nok om effekterne:

“Social transition – this may not be thought of as an intervention or treatment, because it is not something that happens within health services. However, it is important to view it as an active intervention because it may have significant effects on the child or young person in terms of their psychological functioning. There are different views on the benefits versus the harms of early social transition. Whatever position one takes, it is important to acknowledge that it is not a neutral act, and better information is needed about outcomes.” (p62) – https://cass.independent-review.uk/

Hvad angår det medicinsk kønsskifte af børn/unge så har Sundhedsstyrelsen endnu ikke ændres sine officielle anbefalinger vedrørende brug af pubertetsstoppere, men det centrale behandlingssted for børn/unge i DK, Sexologisk Klinik ændrede i 2022 praktisk, så der udøves større “påpasselighed”. Klinikken havde tidligere sat omkring en tredjedel på pubertetsstoppere, men den andel er faldet drastisk. I både Sverige og Finland blev der sat en stopper for brugen af pubertetsstoppere tidligere, idet det stod klart, at der ikke tilstrækkelig evidens for nytten overstiger risici ved behandlingen. Nu må der kun gives pubertetsstoppere, hvis koblet i forskningsmæssigt regi.

———————————————————————————————

Tak til Dorte Toft for indlægget. Klokkeklart og sobert skrevet, som sædvanlig.